Guld i mängder
Smycken

Vitt Guld – Allt du behöver veta!

Vitt guld är något som jag alltid gillat, det ser fräscht och lätt lyxigt ut. Men vad är de största skillnaden mellan vanligt guld och vitt guld? Och vad passar med detta magnifika element till?

 

Vitt guld eller vitguld är egentligen en blandning av någon vitmetall såsom nickel, platina eller palladium, det är det som tonar ner den fula färgen. Vitguld kan även innehålla silver, zink, koppar eller mangan, men måste innehålla mer av en vitmetall då det annars skapas grönt guld. Ju mer gult guldet är ju mer palladium behöver blandas i. Det normala är ca 75 % guld och 25 % av någon vitmetall.

 

Historia

Vitt guld är en ganska ny xx och har funnits sedan i början av 1900 talet. Runt 1980 talen tog man bort nickelhalten i mestadels av det det vita guldet, som tidigare var vanligt i det vita guldet, men det finns ibland kvar än idag. 

 

Allergier

Efter det kan innehålla nickel så man vara försiktig om man är nickelallergiker. Men själv har jag aldrig känt av något ifrån mina smycken och jag tål inte nickel. Det finns ju även guldallergi, då får man se upp även med vitt guld. Ju renare guldet är ju bättre, vitguld är normalt sätt 18 karat med det finns även 14 karat. 

 

Vad matchar det med?

Själv tycker jag att det matchar till det mesta! Det matchar med grönt, blått och rött <3 Även med svart. Och då menar jag oavsett om det är stenar i smycket eller med olika kläder. Min absoluta favorit är vitt guld med gröna stenar, så snyggt! Jag hittade en hel del snyggt på te x Oval smaragd ring i 14 karat vitguld 0,336 ct. Priset är lite saftigare då den förutom smaragden innehåller 58 briljantslipade små diamanter. Gillar även simpla varianter, hittade en del på Glamira, såg en jättesnygg för ett bra pris då det bara var 9 kilat. Min favorit var denna ifrån Stockholms aktionsverk Online auktionsverket.se 18-k-vitguld-smaragd-diamanter. Snö brukar ju också ha väldigt fina grejer.

Vigselringar

 

Annat guld blandat med vitguld

En mix av gult eller rött guld med det vita guldet är en riktigt häftigt blandning. Är ganska ofta förekommande i vigselringar. 

 

Rengöring av vitt guld

Du kan göra rent guldet precis så som du gör med det gula guldet eller med ditt silver. Det finns en del huskurer för rengöring av dina smycken, och det enda du behöver är lite varmt vatten bakpulver eller bikarbonat och salt. En av varianterna är att lägga varmt vatten i en skål som du klätt med folie och blanda i lite bikarbonat och salt. En del har även i lite diskmedel för extra glans. Man låter smyckena ligga i max tio minuter, sköljer sedan och polerar med en trasa. En annan variant är att man man blandar lite bikarbonat med varmt vatten och gör en massa som man sedan polerar guldet med, detta görs bäst med en mjuk tandborste. 

 

Så, gult eller vitt guld?

Personligen så föredrar jag vitt guld, jag tror mest på grund av dess fräscha intryck. Men hur snyggt är det inte med gult guld när man är lite brun under sommaren. Och matcha en del tunna guld kedjor med olika hängen. Här kan du läsa lite mer om smyckes trender mera smycken smyckestrender 2020.