Gravyr av smycken – Guide

Hem / Gravyr av smycken

Ta del av en guide om vad som är bra att tänka på när du ska välja gravyr till smycken. Få information om olika tekniker för gravyr, olika teckensnitt och om att välja sin egen gravyr. Hitta vackra smycken med gravyr – som passar för exempelvis bröllop, förlovning eller som en gåva till någon du tycker om.

Köp smycke med gravyr

Letar du efter smycke med gravyr? Online hittar du ett brett sortiment med smycken i gravyr där du kan välja mellan olika ingraverade typsnitt för din egen unika look. Du behöver dessutom inte betala mycket för själva graveringen – du kan få hjälp att designa valfritt smycke till en billig peng. På nätet finns klockor, ringar, halsband och mycket annat och det är det enkelt att hitta smycket för presenten eller när du vill skämma bort dig själv.

Olika gravyrer

Det finns ett antal olika tekniker för gravyrer i smycken. Dessa går vi igenom nedan där du kan läsa om handgravyr, maskingravyr och lasergravyr. Det är tre olika tekniker som var och en ger upphov till gravyrer med någorlunda olika karaktär. Vilken kommer du vilja ska användas om du vill beställa ett smycke med gravyr?

Handgravyr

Handgravyr innebär helt enkelt att gravyren görs för hand med vassa sticklar. Det är en konstform som inte används särskilt ofta nuförtiden. Dels för att det kan ta tid innan smycket ifråga är färdiggraverat, dels för att metoden också kostar en hel del. Förr brukade hangravyr vara relativt slitsamt, men metoderna och verktygen har utvecklats på senare år.

Fördelar:

  • Med handgravyr får du gravyr som är helt unik och du kan välja motiv eller stil på bokstäverna själv. Sedan får motivet förstås särprägel baserat på gravörens handlag.
  • Motivet eller texten som du vill gravera in kan placeras i princip var som helst på smycket ifråga.
  • Beroende på vad du väljer att gravera in får du ett smycke vars andrahandsvärde kan bli högre än dess inköpsvärde.

Maskingravyr

Maskingravyr innebär antingen att man använder bokstavsschabloner eller en spets av diamant för att mekaniskt överföra en text eller ett motiv till ett smycke. Idag är det också vanligt med lasergravyr vilket innebär att bokstäver och andra motiv smälts eller bränns in på smycket ifråga. Av den sistnämnda metoden går det att få till mycket intrikata mönster.

Fördelar:

  • Eftersom lasergravyr utförs med en teknik som kan gravera med otrolig detaljrikedom så är möjligheterna i princip obegränsade för mönster, bokstäver och andra motiv.
  • Eftersom gravyren utförs maskinellt vet du exakt hur slutresultatet kommer att se ut när du lägger din beställning.
  • Lasergravyr ger beständiga resultat då texten eller motivet bränns ut som spår i smycketoch det finns ingen risk att resultatet blir sämre med tiden.

Välj text till gravering

Vilket budskap ska din gravering bestå av? Så länge det bara handlar om initialer och datum och liknande är det enkelt. Men om det ska vara någonting mer personligt manar beslutsprocessen till eftertanke. För personlig gravyr måste du också fundera på vilket teckensnitt som ska användas för att innehållet ska förmedlas på rätt sätt. Läs mer om personlig gravyr här nedanför.

Teckensnitt

Vilken typ av teckensnitt du ska välja till din gravyr beror i första hand på två olika faktorer. Först och främst vilken typ av budskap gravyren innehåller och vad smycket är till för. Formella teckensnitt har sina sammanhang, vackra och snirkliga teckensnitt sina. Sedan spelar det också roll vilken typ av teckensnitt gravören kan ge dig.

Personlig gravyr

Beroende på vilken typ av metod din gravör använder och hur mycket du är villig att betala finns det i slutändan inga gränser för vad du kan välja som personlig gravyr. Många guldsmeder och smyckesmakare erbjuder fasta priser för att gravera in små textavsnitt. Andra låter dig gravera in mönster och andra motiv. I det sistnämnda fallet kostar det förstås något mer.

Gravera smycken – pris

Priset för att gravera smycken ligger vanligtvis runt 180–250 kronor, men kan variera beroende på gravör och tillvägagångssätt. Många aktörer som säljer smycken, klockor och andra accessoarer erbjuder gravyr från några hundralappar och uppåt. Du kan då gravera in till exempel ett namn, ett datum eller någon annan text och betalar då per tecken. Mer intrikat gravyr kostar mer än så beroende på storlek och detaljrikedom.