Måla glassmycke – Så gör du

Hem / Måla glassmycke

Få tips på hur du ska göra om du vill måla ditt eget glassmycke. Att själv måla glassmycken är ett enkelt sätt att skapa originella smycken som är unika och i din egen stil. Säregna eller stilfulla smycken som passar perfekt med din klädstil. Du hittar förutom det information om vad glas är gjort av och hur det tillverkas.

Måla på glas – 5 tips

Vad behöver du tänka på när du ska måla på glas? Lär dig mer om vikten av att rengöra glaset ordentligt och att använda rätt typ av färg. Följ dessa tips och det kommer fungera perfekt när du målar glas.

1. Rengör glaset

Inför att du målar glas ska du rengöra det grundligt. Det gäller att bli av med allt från fett till damm, allt som kan göra att färgen inte fäster ordentligt. För att göra detta kan du börja med att torka av glaset ordentligt med en trasa. Därefter använder du sprit för att lösa upp fett.

2. Använd glas och porslinsfärg

Det är viktigt att du använder rätt typ av färg när du ska måla på glas eller porslin. Du kan köpa kvalitativ glas- och porslinsfärg hos Ibwahlstrom.se. Färgen är vattenlöslig och speciellt anpassad för att måla på glas, porslin, keramik och gips. Här kan du välja både transparenta och täckande kulörer. Anledningen till varför du ska använda särskilda färger när du målar på glas och porslin är för att dessa har så kallade icke sugande ytor. Det betyder alltså att det är material som inte suger åt sig av vatten, färg eller andra ämnen de kommer i kontakt med. Glas- och porslinsfärger är tillverkade på ett sätt som gör att de fäster på sådana ytor.

3. Låt färgen torka

Det är viktigt att du låter färgen torka ordentligt innan du bränner glasen i ugn. Vanligtvis är torktiden några timmar. Gör detta och du kommer få ett resultat där glasfärgen håller för disk och inte spricker. Olika glasfärger har olika tillvägagångssätt när du målar och exakta instruktioner ska finnas på förpackningen.

4. Härda färgen i ugn

Efter att dina glasföremål har vilat i några timmar härdar du färgen genom att placera in de målade föremålen i en ugn på 160 grader. Vanligtvis ska de härdas i mellan 30–45 minuter, men även här kan instruktionerna skilja sig åt något beroende på vilken typ av glasfärg du använder. Följ instruktionerna på förpackningen.

5. Låt färgen vila

Efter att du tagit ut glasföremålen ur ugnen är det ännu en gång dags att låta dem vila en stund. Den här gången behöver de dock inte stå så länge som några timmar utan bara tillräckligt länge så att de kallnar. När detta är klart kan du börja använda föremålen.

Fakta om glas – Frågor och svar

Glas är gjort av en rad olika ämnen – till exempel kalksten, kiseldioxid (som utvinns ur kvartssand) och natriumkarbonat. Det finns dock flera olika typer av glas och dessa tillverkas av olika grundmaterial. För att få färgat glas använder man olika metalloxider och metaller. Till exempel kopparoxid för att få blågrönt glas.

Glas tillverkas genom att man smälter en särskild sandblandning vid runt 1 500 grader. Detta ger upphov till en glasmassa som går att forma. Därefter används olika formningstekniker för att forma glaset till en tänkt produkt. Olika tekniker används beroende på om det handlar om till exempel fönsterglas, dricksglas eller smycken.

För att smälta glas behöver du komma upp i väldigt höga temperaturer. Betydligt högre än vad du har möjlighet att åstadkomma i ett normalt utrustat hem. Smälttemperaturen på glas ligger runt 1 500 grader. För att uppnå så höga temperaturer krävs speciell utrustning. Såpass höga temperaturer kan uppstå i naturen till exempel vid blixtnedslag.

De tre ämnen som huvudsakligen behövs för att tillverka glas är: sand, kalk och soda. Sanden är det ämne som i huvudsak utgör det färdiga glaset. Soda används för att få lägre smälttemperatur. Kalk används för att göra glaset mer stabilt. Om du vill lära dig mer om glas och glastillverkning kan du hitta mer information hos Tekniska muséet.