Glas i naturen
Smycken

Glas – Allt du behöver veta!

Många smycken är gjorda av glas. Det är ett vackert material som är en konst att tillverka. 

 

Hur tillverkar man glas?

Som allting annat har såklart även glastillverkningen utvecklat sina metoder och ändrat dess process genom tiderna. Men ofta är ju de kvalitativa varorna gjorda som på gammalt vis. Glas är ett  fast, mer eller mindre genomskinligt material som tillverkas av flera olika ämnen, oftast sker tillverkningen genom att man förenat minst två ämnen. Det mesta glaset som vi skapar innehåller sand, som sedan blir nersmält. Det kan bestå av sand, soda och kalk. Färgat glaset innehåller metalloxider som man lägger till, och vitt glas innehåller flour. Tillsätter man silver blir glaset rött, kobolt för blått och svavel blir gult. 

 

Först ska glaset bli formbar, vilket sker när det smälter, vid 1500 grader. När glaset blir hett använder man ofta olja, gas eller el. Man lägger ofta till just kalket som ett så kallat Flussmedlet, för att smälttemperaturen ska vara lägre, men också för att glaset ska se renare ut. När glaset är smält och format, behöver det kyla ner i så kallade kylugnar. Allt glas måste svalna successivt annars spricker det. Kyls det för fort får glaset glaset också en benägenhet att kristallisera sig, det får först tunna sprickor i glasmassan, som allt eftersom förvärras, och sprickorna blir allt djupare. Tunna flagor av glasytan släpper. 

glasflaska

 

Formning

Vid formning av glas behöver du tillräckligt med värme för att kunna forma på bäst sätt. Men har de blivit lite för kallt så kan man värma upp det igen i en speciell ugn. När man skapar glasföremål såsom flaskor, dricksglas, glödlampor blåser man glaset, idag ofta vi speciella blåsmaskiner. Men är det är glasföremål i finare kvalitet och mer unika saker så blåser man fortsatt glaset via den traditionella metoden.  

När man tillverkar fönsterglas använder man två olika metoder. Via dragning som innebär att blandningen av det smälta glaset dras lodrätt genom ett valssystem. Sen behöver glaset en slipning för att bli helt platt. Sen har vi  flytglasmetoden där man häller man ut glasblandningen och låter den flyta ut över ett bad av smält tenn. Då tennet är helt plant så slipper man slipa glaset plant efteråt.

 

Konst i Glas

I Sverige tillverkar vi massor av handgjort/blåst glas. När man skapar unika föremål och glas skulpturer så börjar historien hos en speciell designer. För att bli en bra glasblåsare behöver du år av studier och praktik. Sen har vi ju glasmåleri som är en annan typ av konst. Samma sak med gravering i glas, som är vanligt i Sverige hos våra finaste glasmästerier. Efter att du gjutit, blåst och målat glasen, förbättrar gravören viktiga detaljer och ibland blåser man glasskulpturen igen. Innan graveringen äger rum så är glasskulpturen ofta  finslipad och polerad i flera steg för att få en perfekt yta.

 

Gammal historia

Man kan se att glas redan börjat tillverkats 2000-1000 år före Kr. av egyptierna. Glasblåsningen började för hela ca 5000 år sedan i Persien. 

 

Fina grejer

Det finns mycket fint och välja på när det kommer till glas. Titta bara på Målerås fina grejer: maleras.se. Dem har allt ifrån fina glas och skulpturer till smycken. Om du vill passa på att läsa lite om smyckes modet 2020 så kan du läsa det här: merasmycken.se