Solglasögon modell
Solglasögon

Solglasögonen – Allt du behöver veta

Det finns ett jättebrett sortiment och utbud av olika de solglasögonen. Ibland kan det vara svårt att välja. Men visst är det väl snyggt med ett par sprillans brillor! 

Mode

Nästan alla modehus jobbar med olika kollektioner av solglasögon. Solglasögonen vi bär talar om vår personliga stil. Det är det perfekta tillbehöret för en fullbordad outfit! Så solglasögonen är inte något vi bara använder för att skydda våra ögon mot solen utan dem är också mode. Vill du läsa lite om modet i sommar: merasmycken solglasogon sommar-2020.

 

Hur länge har vi använt solglasögonen?

Det var så sent som på 1900-talet. Det gjorde succé under stumfilm inspelningarna, där solglasögonen egentligen användes för att skydda ögonen mot de starka strålkastarna. Men redan på 1100-talet använde kinesiska domare mörka glasögon, glasen var gjorda av brun kvarts, för att dölja uttryck och känslor som kunde användas mot dem av vittnena. Och så tidigt som 8000 år f.Kr använde jägare i nord europa trä eller benbitar med hål i för att skydda sig mot solens reflektioner i snö och vatten. 

Solglasögonen för din ansiktsform

Jag kan ju tycka att vissa solbrillor är jättesnygga på vissa personer men sen inte alls lika snygga på andra. Det verkar vara så att man ska hitta motsatsen på solglasögonen till sin ansiktsform, för att få en balans. 

  • Har du ett avlångt typ rektangulärt ansikte så satsa på en lite bredare variant, typ superstar oversize modellen, eller avlånga varianter. 
  • Har du en mer hjärtformad ansiktsform så är Cat-eye a la 50 och 60 talet helt rätt för dig. Även rundare glasögon, som kan vara svåra att få till på andra ansiktsformer. 
  • Det rundare ansiktet mår fint av ett par smalare solglasögon, eller de lite fyrkantigare
  • Det ovala ansiktet brukar passa i de flesta varianterna. Men särskilt i politosarna!

  

Glad man i solglasögonen

Pilotglasögon

Dessa är mina egna favoriter. Dem skyddar ofta bra mot solen, särskilt de svarta och de ger den där coola looken. Får mig att tänka på Mrs.Connor i terminator filmerna. Och för den manlig sektionen, ingen glömmer väl Tom Cruise i Top Gun!  Buteljgrönt glas är också en av min favvisar. Pilotglasögonen, a la Ray-ban, lanserades 1934. Bruna, blåa och gula glas var poppis i början av 19000 talet. Rosa glasen kom lite senare på 1960 talet. Här har vi dem klassiska i Aviator Classic: ray-ban sunglasses.

 

Satsa på kvalitet

Det är viktigt att satsa på kvalitet när det gäller solglasögon. Är det dålig kvalitet så kan dem istället skada ögat då man då lurar linsen, som tror att den är skyddad mot solens skadliga strålar, att öppnas mer. Det är så klart lite skillnad på när man bor i sydeuropa och använder solbrillorna året om eller om man bor på den nordligare delen av europa där solen kanske inte skiner riktigt lika ofta. Hur som, så hade jag ändå satsat på ett par glasögonen i bra kvalitet med rätt skydd i glasen. När man kör bil en sommardag, särskilt när solen håller på att gå upp eller ner, är det rent av fundamentalt ha solglasögonen på sig, och kan rädda liv. 

 

Olika typer av båg-material

 

  • Acetat – är ett slags plastmaterial som används i stor skala när det kommer till tillverkning av solglasögon. Särskilt vid de lite bättre märkena. Acetat är flexibelt och hållbart och det gör att solglasögonen klarar av stötar och slag.
  • Metall – det är vanligt att man  använder sig av olika metaller för att göra bågar till solglasögon. Ofta titan och aluminium, dessa typ av metaller är lätta (väger lite), flexibla och bekväma att ha på sig.
  • Optyl – detta är ett elastiskt plastmaterial som man kan skapa både bågar och glas till solglasögon av. Det är ett ytters flexibelt material.
  • Trä – Träbågar har kommit tillbaka på senare år. Det kan vara av olika träslag som bambu, rosenträ och tea tree wood. Solglasögon av trä är ju sköna att bära och även bättre för miljön!