Ananas i Silver
Smycken

Silver – Allt du behöver veta!

Silver är ett så vanligt men vackert material att använda för allt möjligt, smycken, färg, konst, kläder osv. Men vad är det egentligen och hur uppstår det?

 

Vad är egentligen silver?

Silver är ett metalliskt grundämne. Oftast en biprodukt från andra ämnen såsom bly, zink, guldmalm eller koppar som vi bryter i gruvorna. Silver har i århundraden utvunnits från olika malmer så som ovannämnda. Bly och bly–zink-malmer ger ca 50 % av dagens världsproduktionen. Cirka 70 % av allt silver har sitt ursprung i gruvbrytning och resten återvinner man ifrån kemikalier från exempelvis elektronisk och fotografisk industri eller ifrån smycken.

 

Användning

Silver tål mycket höga temperaturer och har en väldigt hög värmeledningsförmåga, detta gör att materialet ofta används som lödmaterial, i elektriska kontakter och i högkapacitetsbatterier. Men de mesta av silvret använder man i smycken. Även mynten använder silver. Och innan digitalkameran så använde man en stor del av silver i foto-industrin. 

 

Pris

Silver var en gång i tiden mer värt än guld i vissa länder. Dess värde berodde på dess sällsynthet. Men i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet upptäckte man stora fyndigheter i Amerika, då sänktes värdet på silvret väldigt snabbt. Under 1650-talet och 1870-talet var värdet i relation till guld runt 1:15,5, under 1900-talet sjönk den till omkring 1:39. Idag ligger silvertackor på cirka 4550 kr per Kg. 

 

Silver smycken

Smycken i silver

Silversmycken finns i alla olika former. Som olika ringar, örhängen, armband och halsband. Det kan vara snyggt att blanda olika armband som till exempel detta tunnare armband från Glitter: glitter.se/armband. Om du vill läsa mer om smycken så kika på den här posten som handlar om smyckes trender. Hos blingit.se kan du hitta smycken ifrån flera olika märken. 

 

Sala silvergruva

Sveriges första och kändaste silvergruva finns i Sala. Man kan på guidad tur få åka ner i gruvan och kika, jättespännande! I Sala gruvan förekom silvermalm tillsammans med bly- och zinkmalm. Man tror att utvinningen här redan började på 15000-talet. 

 

Hur utvinns silver?

När man tar ut silver som en biprodukt i från till exempel malm så tar man mald malm som man sedan upplöser i en natriumcyanid-lösning. Silvret som löst ut, blir absorberat av aktivt kol och blir sedan taget till en vattenlösning. Genom elektrolys (att leda elektrisk ström genom vätska) kan silvret sedan skilja sig från lösningen. Om silvret istället är en biprodukt i till exempel bly eller zinkmalm, gör man först en koncentrerad blandning av dessa metaller. Detta smälter man samman och renar i ett smältverk. Till slut har man en flytande blandning av bly och silver. Dessa metaller behöver man sedan skilja, då tillsätter man zink, som reagerar med silvret och sen stelnar. Blyet förblir flytande och zinken ångar bort genom upphettning. Vid biprodukt till koppar så avskiljer man silvret genom så kallad elektrolys. Spännande eller hur?