Diamanter
Smycken

Diamanter – Allt du behöver veta!

Bara vi hör ordet så tänker vi på lyx och äkta bling bling. De finns i olika storlekar och former men vad är diamanter egentligen? 

 

Vad är diamanter?

Diamanten är en ädelsten, och är egentligen en form av kol, den hårdaste mineralen som existerar och har på grund av sitt hårdhet användningsområden som bl a slipmedel och borrspetsar. En diamant kan maximalt klara av 700 grader värme, till skillnad från många andra ädelstenar som är mer tåliga för eld. När du når upp till 700 grader kommer diamanten att bli attackerad av syret i luften som då omvandlar den till koldioxid. Diamantvikter mäter man i carat. Läs mer om smycken av olika stenar här: merasmycken.se/fina smycken med olika mineraler & stenar

 

Hur bildas diamanter?

Diamanten kommer från den övre manteln av jorden och håller sig där i upp till flera miljarder år innan den blir transporterad med vulkaniska magmor till jordytan. Den behåller sin kristallstruktur genom den låga temperaturen vid jordytan som förhindrar att atomstrukturen övergår till grafit. Det finns två olika typer av diamanter, skapade genom olika processer i bergarterna, Peridotitiska och ekologiska diamanter. Diamanter kommer även från meteoritnedslag. Det plötsliga trycket och den snabba temperatur ökningen skapar mikro-diamanter.

 

Från år 1953 började man tillverka konstgjorda diamanter via högtrycksmaskiner. Vilket är syntetiska diamanter, dem är ofta mindre än de naturliga och kan skifta i gult och grönt. Syntetiska diameter blir alltmer lika sin naturliga motpart tack vare en konstant förbättring av processen med åren. 

 

Färg och form

Diamanten bör vara helt klar och genomskinlig. Gärna med skiftningar i blått, om den skiftar i gult och brunt tar det ner värdet på diamanten. Diamanter kan skifta i alla olika färger, detta är på grund av spår från vissa grundämnen. Sen slipar man diamanten för att ge en vackert glimmande och glittrande effekt, så att ljuset kan reflektera på ett unikt sätt. Därför kan slipande i sig vara en konst, som har utvecklat sin process under flera hundra år. Vid briljantslipning är det mycket viktigt att få rätt proportion.  Om man slipar stenen för djup eller för platt återreflekteras inte det infallande ljuset utan försvinner ut via underdelen av stenen. Du kan läsa mer om slipningen här: lyxbling.se.

Vigselring med vackra juveler

Pris

Priset beror på olika faktorer, till exempel klarhet, antal carat, färg och slipning. Alltså: desto mindre färgskiftningar en diamant har, desto bättre är den och därmed höjer det värdet. Det nuvarande pris-rekordet för en diamant är 184 miljoner kronor.

 

Utvinning

Diamantutvinning började för cirka 4000 år sedan i Indien. Ända fram till 1700 talet var det endast i Indien som man utvann diamanter. Men redan runt 1456 började ett riktigt intresse för diamanten växa, då hade man nämligen upptäckt hur man kunde slipa den.  År 1726 hittade man diamanter i Brasilien. 

 

Den moderna diamantindustrin började så sent som 1867 i i Sydafrika. Som ett resultat kommer två tredjedelar alla dagens diamanter från gruvor i Afrika. Diamantgruvorna är en ytterst viktig del i den Sydafrikanska ekonomin. Gruvorna sysselsätter tusentals lokala arbetare. Den största och viktigaste gruvan är Culligan som upptäcktes 1905.