Bärnsten
Smycken

Bärnsten en gyllene höstfärg att älska

Bärnsten en gyllene höstfärg. Det är ett intressant element med en lång historia bakom sig. En fin ädelsten att bära som smycke. Och nu är den tillbaka i mode! Passa på att lära dig lite mer om dem här.

Vad är egentligen bärnsten

Bärnsten är koda av barrträd som legat miljontals år på havets botten. Bärnsten kan endast få sitt namn efter tjugo miljoner år! Stenen kan ibland innehålla rester av växter eller hela insekter som fastnat i kådan. Bärnsten går under benämningen ädelsten men är ju egentligen inte ens en sten utan ett organiskt material. Färgen är vanligtvis gul-brun med röda skiftningar men kan även ha toner av lila, grönt och blått med svarta inslag. 

Bärnsten finns nästan över hela världen, men främst i norra europa. Man kan enklast hitta bärnsten i Östersjön. Det finns cirka 200 typer av bärnstenar, men den vanligaste är den baltiska, honungsgula sorten.

Bärnsten en gyllene höstfärg att älska. En sten som tar miljontals år att skapas.

Historia

Bärnsten har samlats sedan stenåldern och och har använts som bland annat betalningsmedel. Den är troligen den äldsta ädelstenen som använts av oss. Bärnsten kan du bränna och doften som du känner då är nästan som rökelse. Därifrån härstammar även namnet, på tyska Bärnsteen, där börnen betyder brinna. Bärnsten har alltid ansetts skydda mot olika sjukdomar och även från onda makter och trolldom. 

Bärnsten en gyllene höstfärg med många namn

Ambra är det vanligaste namnet och är namnet som är i från medeltiden. Sen har vi olika namn beroende på vad det är för slags kåda såsom Amboid, Burmit, Beckerit, Kaurikopal, Kongopal, Kopal, Succenit, Simeto, Rumanit och Walchowit. På engelska heter det amber och namnger även färgen bärnstensgul. Amber är även ett namn, så fint tycker jag! 

Bärnsten en gullene höstfärg – skötsel

Det är bra att man ofta använder sina bärnstenssmycket eftersom det är ett naturmaterial. Bärnsten är känsligt då det inte är ett så hårt material med endast runt 2 på Mhos hårdhetsskala, så man får vara försiktig så att man inte repar den. Du kan enkelt tvätta den med ljummet vatten och lite diskmedel. Polera gärna med lite vegetabilisk olja. Parfym och dylikt som innehåller alkohol kan skada bärnstenen, kan vara bra att tänka på. 

Smycken med bärnsten

Bärnsten kan du kombinera med med silver och finns i form av ringar, halsband, örhängen och även i armband. Jag hittade en del snygga smycken på Chanti: chant-baarnsten. Kolla in Pingvinhänget, så himla gulligt. Hade faktiskt velat se en ring i vitguld med bärnsten.. Vill du läsa mer om smycken så kan du kika här merasmycken festsmycken.

Hur vet man om det är äkta bärnsten?

För att få kallas bärnsten måste kådan som sagt vara mer än hela tjugo miljoner år. Men ute på dagens marknad finns en del som inte uppfyller kravet. En bra grej att veta är att bärnsten är varm, den blir inte kall som vissa stenar eller glas, vid låga temperaturer.

Som jag nämnde innan så kan bärnsten brinna och luktar aromatiskt såsom kådan i sig. Kanske inte så kul och börja bränna på sitt smycke, men vill man testa en bit bärnsten så kan man värma en nål under en tändare och sen sticka ett litet hål. Bärnstenen är lätt och ska inte väga särskilt mycket, som stenar oftast gör.